Uluslararası Kurmancan Datka ve Kadın Kahraman Sempozyumu

Manas Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (Bişkek) ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (İzmir) işbirliği ile 10 Aralık 2021 tarihinde İzmir’de “Kurmancan Datka ve Kadın Kahraman” başlıklı uluslararası bir bilgi şöleni düzenlemekteyiz. Toplantıda Kırgız milli kahramanı Kurmancan Datka hakkında bildiriler yer alacaktır, ancak bunların karşılaştırmalı bir dille incelenmesini diliyoruz. Gerek tarihî, gerek destanî ve mitolojik kadın kahramanlarla birlikte ele alınması, konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Bu çerçevede şu konu başlıklarını önerebiliriz:

1. Kırgız siyasi önderi olarak Kurmancan Datka,

2. Tarihten mitolojiye kadın kahraman tiplemesi ve Kurmancan Datka

3. Türkistan hanlıkları döneminde kadınların siyasi alandaki yeri (Carkınayım, Nadirabegim, Sonayım, Zıynat Datka vd.),

4. Türkistan hanlıkları ve Osmanlı devletinin toplumsal ve siyasi hayatında kadının rolü,

5. Türkistan hanlıkları döneminde kadınların siyasi faaliyetlerini yansıtan kaynaklar ve araştırmalar, tarih yazıcılığında buna yönelik yaklaşımlar.

Sempozyum, salgın şartlarındaki olumlu gelişmeler göz önüne alınarak tercihen yüzyüze yapılacak, ancak her halükarda gelmek istemeyen katılımcıların çevrimiçi sunum yapması mümkün kılınacaktır. Tüm oturumlar YouTube kanalımız üzerinden canlı yayınlanacaktır. İzmir’deki barınma ve iaşe konuları üniversitemiz uhdesinde olup, yolculuk masraflarının karşılanması için de çaba gösterilecektir. Salgının böyle bir toplantıya izin vermemesi durumunda, tüm oturumlar çevrimiçi olarak yapılacak ve eşzamanlı yayınlanacaktır. Sempozyum bildiri kitabının da metinlerin elimize ulaşmasına bağlı olarak 2021 yılı içinde yayınlanması hedeflenmektedir.

Katılım başvurusu için son tarih 31 Ekim 2021’dir. Sizleri bu önemli Kırgız kahramanı ve onun vesilesiyle genel olarak kadın kahraman konusunda bir bildiri ile toplantımıza katılmaya davet ediyoruz. Bildiri başlık ve özetleri aşağıdaki adreslere gönderilebilir.

Ceenbek Alymbaev: jeenbek.alymbaev@manas.edu.kg

Osman Karatay: karatay.osman@gmail.com

Onur Kurulu / The Honorary Committee

Prof. Dr. Alparslan Ceylan (Manas Üniversitesi Rektörü)

Prof. Dr. Necdet Budak (Ege Üniversitesi Rektörü)

Prof. Dr. Anvarbek Mokeev (Manas Üniversitesi Rektör Yard.)

Prof. Dr. Ahmet Beşe (Manas Ün. Edebiyat Fakültesi Dekanı)

Prof. Dr. Nadim Macit (Ege Ün. Türk Dün. Arş. Ens. Müdürü)

Bilim Kurulu / The Scientific Commitee

Prof. Dr. Ercan Alkaya (Elazığ, Türkiye)