Çerez Örnek
canlı destek
Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk Dış Politikası: Tarih ve Gelecek Arasında Konferansı

 

                                                                                              

BASIN BÜLTENİ

“Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri” kapsamında Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından, 12.10.2023 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sayın Mehmet Akif Okur’un konuşmacı olarak katıldığı bir konferans düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasında Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, Türk dünyasının küresel sistem içinde jeopolitik açıdan giderek artan önemini vurgulayarak, alanda önemli çalışmalara imza atan Prof. Okur’u enstitüde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti. Prof. Macit, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nün alanında öncü bir rol oynadığını, üzerlerine düşen sorumlulukların enstitü olarak farkında olduklarını, bu bilinç ve hassasiyetle Türk dünyasına akademik katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Yoğun ilgi gören “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk Dış Politikası: Tarih ve Gelecek Arasında” başlıklı bu konferansta Prof. Okur, geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da Türk dış politikasına, Türk dünyası odaklı bir perspektif ile bakılması gerektiğinin önemini vurgulayarak uluslararası ilişkilerde yeni jeopolitiğin en önemli unsurlarından birisini Türk dünyasının oluşturduğunu ifade etti     

                        

 

 

Türkiye Cumhuriyeti’ni inşa eden kurucu iradenin, özgün bir karakter olarak devlet idealini oluşturduğunu belirten Prof. Okur, aynı zamanda konuşmasında kurucu ilke ve kurucu unsurun birbirleri ile ilişkisinin önemine değindi. Kurucu Meclis’in “Türk milleti hanedandan eskidir” vurgusunun önemini belirten Prof. Okur, “tarihli Türklük” kavramını kullanarak Türkiye Cumhuriyeti’nin “tarihli Türklük” üzerine kurulduğunu, Misak-ı Milli’nin tesadüfi bir ilkeler bütünü olmadığını, bu siyasi manifestonun aynı zamanda uluslararası sistem içerisinde, odağında komşu devletlerin bulunduğu sürdürülebilir bir barış projesi olduğunu dile getirdi. 1980 sonrasında esen neo-liberal rüzgârların dünyayı tek bir gücün hegemonyasına soktuğunu fakat gelinen noktada küreselleşmenin birçok sorunları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Prof. Okur, konuşmasında yeni dünya düzenini “küresizleşme” olarak adlandırmıştır. Bu yeni dünya düzeninde, dünyanın başta BRICS olmak üzere alternatif yeni oluşumlara ayrıldığını ve 20.yy’ın başlarında olduğu gibi artık ekonomik, askeri ve politik gücün sadece ABD ve Avrupa’nın tekelinde olmadığını belirten Prof. Okur, batılı ülkelerin bu gerçeği giderek daha fazla idrak etmeye başladığını ifade etti. Söz konusu durumun risklerine de işaret eden Prof. Okur, bu gidişatı tekrar kendi lehlerine çevirmek için batılı ülkelerin fırsat kolladıklarını ve Türk dünyasının bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirterek konuşmasını tamamladı. Konferans, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit’in Prof. Dr. Okur’a plaket ve teşekkür belgesi vermesi ile sonlandı.   

 

                      

 

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ