21. YÜZYILDA EKONOMİ, POLİTİKA VE TEKNOLOJİDE ASYA RÖNESANSI (SEMPOZYUM ÇAĞRI METNİ)
21. YÜZYILDA EKONOMİ, POLİTİKA VE TEKNOLOJİDE ASYA RÖNESANSI
(SEMPOZYUM ÇAĞRI METNİ)
XXI ASRDA IQTISOD, SIYOSAT VA TEXNOLOGIYADA OSIYO UYG’ONISHI
(SIMPOZIUM AXBOROT XATI)
Saygıdeğer Bilim İnsanları,
Modern dünyada ekonomik ve siyasal yapıların çeşitli unsurları fonksiyonel olarak ve zorunlu bir şekilde birbiriyle karşılıklı etkileşim içerisindedir. Diğer bir ifadeyle, ülkelerin ekonomik yapıları, devletlerin politikalarını önemli oranda etkilerken aynı zamanda söz konusu iktisadi yapının kendisi de devletler tarafından büyük oranda etkilenmektedir. Son birkaç asırda politik, iktisadi, teknolojik gelişmelerin ortaya çıkmasında ve bu ilerlemenin bir öncülü olan düşünsel altyapının oluşmasında, Batı’nın rolü oldukça önemlidir fakat bilim ile felsefenin evriminde ve bu unsurların zaman-mekân taşıyıcılığında Doğu’nun oldukça değerli katkıları olduğu gerçeği yadsınamaz.
20. yüzyıl için ekonomi ve siyaset açısından ‘Atlantik Yüzyılı’ söylemi genel kabul görmekle birlikte 21. yüzyıl için ‘Pasifik Yüzyılı’ ifadesi, gerçekçi bir tanımlamaya dönüşebilir mi ? Bilindiği üzere 19. yüzyılda, sıra dışı ekonomik büyüme döneminde İngiltere dünyada hegemon devlet iken 20. yüzyıldaki parlak ekonomik gelişim zamanlarında ise ABD’nin liderliği söz konusuydu. 21. yüzyılda ise siyaset, ekonomi ve teknoloji alanında Doğu ve Batı arasında güç mücadelesi sürmektedir. Bu yüzyılda ABD merkezli liberal dünya ekonomisi, yükselen Asya karşısında giderek daha sert bir rekabetin içinde kendini savunmak durumunda kalmaktadır. Asya merkezinde yoğunlaşan küresel ticaret ağları, dünyayı sadece iktisadi güç açısından değil aynı zamanda siyasetin ve rekabetin artık daha fazla ön planda olduğu çok kutuplu bir dünya düzenine doğru götürmektedir. Diğer bir ifadeyle, yeni küresel iktisadi güçler ve siyasal hükümetler, uluslararası ilişkilerinin daha karmaşık bir seyrini de beraberinde getirmektedir.
Ekonomik faaliyetlerin merkez üssü son birkaç yüzyıl içinde belirli eksen kaymaları yaşamışlardır. Önceleri Akdeniz çevresinde konumlanan iktisadi faaliyetler sonrasında Kuzey Atlantik’e ve buradan da artık Pasifik’e doğru kaymaktadır. Dünya ekonomisi yirmi birinci yüzyılda önemli bir dönüşüm yaşamaktadır. Nitekim satın alma gücü paritesine göre Asya'nın küresel GSYH’deki payı on yıl önce % 45 iken günümüzde % 54’e ulaşmış olup 2030 yılına kadar bu oranın % 58 civarında olması beklenmektedir (World Economics,2024). Asya kıtası yaklaşık 45 milyon metrekarelik yüzölçümüyle farklı siyasi yaklaşımlara, ekonomik politikalara ve muazzam bir kültürel zenginliğe sahiptir. Bölge günümüzde tıpkı on altı ve on yedinci yüzyıl öncesinde olduğu gibi yeniden o parlak günlerine dönmekte olup küresel ticaret ağlarının merkezinde yer almaktadır. Bununla birlikte kıta içerisinde ülkeler arasındaki gelir farklılıkları çok büyük oranlara ulaşabilmekte olup bu açıdan heterojen bir yapıyı kendi bünyesinde barındırmaktadır. Fakat Çin, Japonya, Rusya, Türkiye ve Güney Kore’nin öncülüğünde bu bölgede yer alan ülkeler, karşılıklı ticari çıkarlar yoluyla tamamlayıcı ve birbirine bağlı bir ekosistem oluşturabilmektedirler.
Mc Kinsey Company’nin son raporuna göre dünya düzeni, teknoloji platformları, demografik güçler, kaynak-enerji sistemleri ve piyasa kapitalizasyonu açısından bakıldığında dünyanın geri kalan kıtalarına kıyasla Asya kıtası artık daha büyük bir paya sahiptir. Bu coğrafya gününüzde değer bakımından dünya ticaretindeki en büyük 20 koridordan 13'üne ev sahipliği yapmaktadır. Asya kıtası aynı zamanda ekonomik olarak birbirine kenetlenmiş olup Asya'nın toplam ticaretinde değer bakımdan bölgenin payı yaklaşık % 60 düzeyindedir.
Başta Çin, Japonya, Güney Kore ve Avusturalya olmak üzere önemli birçok Asya ülkesinin imzaladığı “Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması – RCEP ”, 2022 yılının başında yürürlüğe girmiştir. Bu anlaşma, bölgenin iktisadi ve ticari mimarisini yeniden şekillendirmekte olup bölgesel ticaret ve yatırımın genişlemesini kolaylaştırması amacıyla küresel ekonomik büyümeye ve kalkınmaya katkıda bulunacak kapsamlı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ekonomik ortaklık kurma hedefiyle oluşturulmuştur. Bu tip bölgesel anlaşmalar Asya’da küresel ticareti yeniden tanımlamaktadır. Gerek ikili gerekse bölgesel anlaşmalar, Türk Dünyası’nı da yakından ilgilendirmekte olup bölgeler arası ticari ilişkilerinin güçlenmesinde kilit bir rol oynamaktadır. Asya’daki bu ivmelenmenin, dünya ekonomisinde paradigma değişikliği yaratarak küresel ekonomik ve siyasal hiyerarşisini yeniden yapılandırması muhtemel görünmektedir. Türk Devletleri’nin de hızla büyüyen bu pastadaki payını arttırabilmesi için uygun politik, ekonomik, teknolojik adımları atması son derece önem arz etmektedir.
Yukarıda belirtilen hususlara binaen Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ve Buhara İnovasyon Üniversitesi iş birliğiyle Asya kıtasında yaşanan son gelişmelere dikkat çekmek ve konuları bilimsel bir platformda ele almak amacıyla ortak sempozyum düzenleme kararı alınmıştır. Bu kapsamda sempozyumun adı “21.Yüzyılda Ekonomi, Politika ve Teknolojide Asya Rönesansı” olarak belirlenmiş olup sempozyum 31 Ekim – 01 Kasım 2024 tarihleri arasında hibrit (yüz yüze ve çevrimiçi) olarak gerçekleşecektir.
Sempozyum bünyesinde ele alınması planlanan ana konular şu şekildedir:
-
Yeni Dünya Düzeni ve Doğu-Batı Rekabeti
-
Çok Kutuplu Sistem, Küresel Hegemonya, Çevreleme Stratejisi
-
Küreselleşme, Finansal Sistem
-
Dışa Açıklık ve Uluslararası Ticaret
-
Uluslararası Sistemde Yeni Arayışlar
-
Güç ve Karşılıklı Bağımlılık
-
Yeni Bir Asya Mucizesi ve Orta Gelir Tuzağından Kurtulmak
-
Asya’daki “Öteki” Problemi, Yoksulluk ve Yoksunluk
-
Ekonomide Paradigma Değişimi ve Dijitalleşme
-
Bölgesel Antlaşmalar ve İhtilaflar
-
Çıkar Grupları ve Liderlik Mekanizması
-
Diplomasi, Yönetişim ve Kurumsal Yapı
-
Asya’da Ülke Bazlı Ekonomik Gelişim ve Kalkınma Aşamaları
-
Bölgedeki Göç ve Sosyal Uyum Politikaları
-
Siyasal ve Mali Egemenlik, Dış Yatırım
-
Bölgede İdeolojilerde Geçişkenlik ve Pozisyon Alma (Liberalizm, Muhafazakârlık, Ekonomik Milliyetçilik, Sosyalizm)
-
Devletlerarası Enerji Politikaları
-
Güvenlik Meselesi ve Askeri İş Birlikleri
-
Bölge Ülkelerinde İktisadi Kalkınma Politikaları ve Büyüme Stratejileri
-
Bölgesel Gelir Dağılımı ve Artan Borçluluk Oranları
-
Asya Ülkelerinde Erken Sanayi(siz)leşme Olgusu
-
Asya Ekonomilerinde Kamu Yönetimi ve Kamu Ekonomisi
-
Uluslararası Örgütlerin Küresel Politika ve Ekonomiye Etkileri
-
Teknoloji Devrimi ve Ar-Ge Harcamaları
Önemli Tarihler:
Özet Bildiri Gönderim Son Tarihi: 20 Eylül 2024
Kabul Edilen Bildirilere Dair Bilgilendirme: 25 Eylül 2024
Tam Metin Bildirilerin Son Gönderim Tarihi: 20 Ekim 2024
Özet Bildiri Kitabı’nın Yayımlanması: 23 Ekim 2024
Sempozyum Programının Yayımlanması: 25 Ekim 2024
Sempozyum Tarihi: 31 Ekim – 1 Kasım 2024
Başvuru yapmak için lütfen ekteki başvuru formunu "Sempozyum Başvurusu" konu başlığıyla asyaronesansi@gmail.com adresine bildiri özetiyle birlikte gönderiniz. Gönderilen bildiriler “Sempozyum Hakem Kurulu” tarafından değerlendirilecek ve kabul edilen bildiriler için yazarlarına e-posta yoluyla bilgilendirme yapılacaktır. Herhangi bir soru veya ek bilgi talebi için ilgili e-mail adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Genel Kurallar:
- Bildirilerin ekte verilen ‘Bildiri Yazım Kılavuzumuza’ uygun şekilde hazırlanması önemle rica olunur. ‘Bildiri Yazım Kılavuzuna’ uygun hazırlanmayan bildiriler kabul edilemeyecektir.
- Ekte verilen sempozyum başvuru formunun eksiksiz şekilde doldurularak 20 Eylül 2024 tarihine kadar yukarıda belirtilen mail adresine, bildiri özeti ile birlikte aynı mail içinde gönderilmesi gerekmektedir.
- Sempozyumda bir katılımcı en fazla iki bildiri ile katılabilir.
- Sempozyuma katılım ücretsizdir.
- Türkiye’den sempozyum katılımcıları için ayrılan kota % 49’dur.
- Kabul edilen bildirilerin yazarlarının tam metin göndermeleri gerekmekte olup bu kurala uyulması önemle rica olunur. Özet bildiri kitabı, tam metin gönderimleri için belirlenen süreden sonra yayınlanacaktır.
- Çalışmaların ‘Giriş’ten ‘Kaynakça’ya kadar olan toplam sözcük sayısının en az 4.000 olması beklenmektedir.
- Tam metinlerde benzerlik oranı % 30’un üzerinde olan çalışmalar değerlendirmeye alınmamaktadır.
- Sempozyum özet kitabı ve tam metin bildiri kitabı ISBN'li olarak pdf formatında yayınlanacaktır.
- Özet kitabı ve tam metin bildirilerin yazı dilleri Türkçe, İngilizce, Özbekçe ve Rusça'dır. Sunumlar ise Türkçe, Özbekçe, İngilizce ve katılımcıların geldikleri ülkelerin kendi dilinde yapılabilir. Bildiri özetlerinin mutlaka İngilizce versiyonlarının da yazılmış olması gerekmektedir.
- Katılımcılar ulaşım, konaklama ve yemek ihtiyaçlarını kendileri karşılayacaktır.
Bu sempozyuma siz değerli bilim insanlarının katılımlarını bekler, ilginize teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
Sempozyum Düzenleme Kurulu Adına
Prof. Dr. Nadim MACİT & Doç. Dr. Hamit ÖZMAN
Ege Üniversitesi
Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü
Türk Dünyası Sosyal, Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Ana Bilim Dalı
21. YÜZYILDA EKONOMİ, POLİTİKA VE TEKNOLOJİDE ASYA RÖNESANSI
ULUSLARARASI SEMPOZYUMU
XXI ASRDA IQTISOD, SIYOSAT VA TEXNOLOGIYADA OSIYO UYG’LANISHI
XALQARO SİMPOZIUM
INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON ASIAN RENAISSANCE IN ECONOMICS, POLITICS AND TECHNOLOGY IN THE 21ST CENTURY
ONUR KURULU (HONOUR BOARD)
Prof. Dr. Necdet BUDAK
(Ege Üniversitesi Rektörü)
Prof. Dr. Dilnoz ROZIYEVA ISOMJONOVNA
(Bukhara University of Innovation Rektörü)
DÜZENLEME KURULU (ORGANISING COMMITTEE)
Prof. Dr. Nadim MACİT (Düzenleme Kurulu Başkanı)
(Ege Üniversitesi,TDAE, Türk Dünyası Sosyal, Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Ana Bilim Dalı Başkanı)
Prof. Dr. Vefa KURBAN
(Ege Üniversitesi, TDAE, Türk Dünyası Sosyal, Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Ana Bilim Dalı Başkanı)
Doç. Dr. Hamit ÖZMAN (Düzenleme Kurulu Eş Başkanı)
(Ege Üniversitesi, TDAE, Türk Dünyası Sosyal, Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi)
Doç. Dr. M. Fatih SANSAR (Üye)
(Ege Üniversitesi, TDAE, Türk Dünyası Sosyal, Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi)
Dr. Dildora TOSHEVA ABDUMALIKOVNA (Üye )
(Vice Rector - Scientific Research Dep. – Bukhara University of Innovation)
Dilara KAMİL (Dilovar RAJABOVA) (Üye )
(Head of Scientific Research Dep. - Bukhara University of Innovation)
Zarif Jörayev SHARIFOVICH (Üye )
(Head of Digital Education Technologies Dep. - Bukhara University of Innovation)
Arş. Gör. Dr. Seçil ÖRAZ BEŞİKÇİ (Üye)
(Ege Üniversitesi, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Türk Dünyası Sosyal, Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Ana Bilim Dalı Öğretim Elemanı)
Arş. Gör. Dr. Recep Efe ÇOBAN (Üye)
(Ege Üniversitesi, TDAE, Türk Dünyası Sosyal, Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Ana Bilim Dalı Öğretim Elemanı)
SEKRETERYA (SECRETARIAT)
Arş. Gör. Dr. Seçil ÖRAZ BEŞİKÇİ
Arş. Gör. Dr. Recep Efe ÇOBAN
BİLİM KURULU (SCIENCE COMMITTEE)
Prof. Dr. İbrahim Atilla ACAR
(İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Dr. Elif AKBOSTANCI
(Orta Doğu Teknik Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Dr. Sacit Hadi AKDEDE
(İzmir Bakırçay Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Dr. İsmet ATEŞ
( Adnan Menderes Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Dr. Aydanur GACENER ATIŞ
(Ege Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Dr. Resul AYDEMİR
(İstanbul Teknik Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Dr. Ülviyye AYDIN
( 9 Eylül Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Elena BESOLOVA
(North Ossetian Ins. - Russia)
Prof. Dr. Nesrin DEMİR
(İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Dr. Dilek DEMİRHAN
( Ege Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Dr. Saynur DERMAN
(Marmara Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Dr. Hüseyin Avni EGELİ
( 9 Eylül Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Dr. Ceyhun ELGİN
(Boğaziçi Üniversitesi – Türkiye)
Prof. Dr. Bilge ÖZTÜRK GÖKTUNA
(Galatasaray Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Jinyoung HWANG
(Hannam University - South Korea)
Prof. Dr. Vefa KURBAN
(Ege Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Dr. Nadim MACİT
(Ege Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Guram MARKHULİA
(Sokhumi State University - Georgia)
Prof. Ema MILJKOVIĆ
(Belgrade University - Serbia)
Prof. Dr. Mustafa MUTLUER
(Ege Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Dr. Mehmet Akif OKUR
(Yıldız Teknik Üniversitesi- Türkiye)
Prof. Dr. Mehmet Gökay ÖZERİM
(Yaşar Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Juan Prieto - RODRIGUEZ
Prof. Dr. Abdullah ÖZDEMİR
(Adnan Menderes Üniversitesi - Türkiye)
Prof. Dr. Türker SUSMUŞ
( Ege Üniversitesi İİBF - Türkiye)
Prof. Dr. Sevtap ÜNAL
(İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi – Türkiye)
Prof. Ning ZHANG
(Hangzhou Dianzi University – China)
Doç. Dr. Margareta ASLAN,
(Cluj-Napoca University - Romania)
Doç. Dr. Kerim Eser AFŞAR
( 9 Eylül Üniversitesi - Türkiye)
Assoc. Prof. Didem SOYALTIN COLELLA
(University of Aberdeen – Scotland)
Assoc. Prof. Galiya DAULİYEVA
(Al-Farabi Kazakh Nat. Uni.- Kazakhstan)
Doç. Dr. Sema DUBE
( İstanbul Yeditepe Üniversitesi - Türkiye)
Assoc. Prof. Eleftherıos GIOVANIS
(İzmir Bakırçay Üniversitesi - Türkiye)
Assoc. Prof. Mirzohid DAMINOV ISLOMOVICH - Vice Rector
(Buhara Innovation Uni. - Uzbekistan)
Assoc. Prof. Jeyhun MAMMADOV
(Khazar University - Azerbaijan)
Doç. Dr. İrade MEMMEDOVA
(Azerbaycan Milli İlimler Akademisi - Azerbaijan)
Doç. Dr. Kamala Akif NAJAFOVA
(Azerbaijan State University of Economics - Azerbaijan)
Doç. Dr. Hamit ÖZMAN
(Ege Üniversitesi - Türkiye)
Doç. Dr. Bahadır PEHLİVANTÜRK
(TOBB Üniversitesi – Türkiye)
Doç. Dr. M.Fatih SANSAR
(Ege Üniversitesi - Türkiye)
Assoc. Prof. Gül ŞEN
(University of Bonn - Germany)
Assoc. Prof. Sarbinaz UTEGENOVA
(Karakalpak State University - Uzbekistan)
Dr. Hasan BELLO
(History Institute – Albania)
Dr. Seçil ÖRAZ BEŞİKÇİ
(Ege Üniversitesi - Türkiye)
Dr. Sara CROMBACH
(University of Amsterdam – Holland)
Dr. Öğr. Üyesi Kürşad GÜÇ
(Jandarma ve Sahil Güv. Aka. – Türkiye)
Dr. Jamila Vagif HASANOVA
(Azerbaijan State University of Economics - Azerbaijan)
Dr. Omid SHOKRI KALEHSAR
(George Mason University – ABD)
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet ÖZYİĞİT
( 9 Eylül Üniversitesi - Türkiye)
Dr. Yaroslav PYLYPCHUK
(Drahomanov National P. University - Ukraine)
Dr. Mirjalol Törayev SHARİFOĞLU
(Buhara University of Innovation - Uzbekistan)
Dr. Dildora TOSHEVA - Vice Rector
(Bukhara University of Innovation - Uzbekistan )
Janitha AMARASENA - Vice Rector
(Buhara University of Innovation - Uzbekistan)
Mansur YODGOROV NABIYEVICH - Vice Rector
(Buhara University of Innovation -Uzbekistan)